Tzefat (Safed)

Tzfat (Sefad)

Grad u koji se vracate

Gornja Galileja, Safed sklonjena na jednom od svojih vrhova. Nije ni cudo sto se naziv "Safet" povezuje sa recju "tsofe" - onaj koji gleda odozgo. Mnogo vekova Safed je vidikovac, sa skoro kilometar visine, pruza se predivan pogled na Galilejsko jezero, Sredozemno more, planinu Hermon.

Nije samo lepota lokacije grada u planinama prednost ovog mesta, strateski je bila veoma interesantna okupatorima: Jevreja fanatika, Krstasa, Mameluka. Zajedno sa Armada Izraelom, videcete da nisu ostavili nikakav trag u istoriji Safeda. I ne samo to ... Na kraju krajeva grad ne glorifikuje ratnike i mistike, naucnike i velike rabine.

 

 

Safed: atrakcije

Safed - grad sinagoga.

 • Ha Ari Sinagoga - najstarija u Safedu, rusena i obnavljana. Tamo je Zapadni zid: sinagoga pocinje da nosi poruku sa zahtevom za pomoc posle cudesnog dogadaja - kroz otvoren prozor u prepunu zgradu uletela je granata, ali niko nije povreden. Kazu da je ovde rodjena tradicija sastajanja u subotu.
 • Sinagoga Rabina Abuhav. Pored spomenute magicne stolice, ovde je Tora, koja je u 16-om veku misticno premestena u Spaniju.
 • Sinagoga rabina Josif Karo. Kazu da je u 16-om veku ispod gradjevine bio podrum, gde je andjeo-nastavnik rabin otkrivao misterije kabale.

Naravno u gradu postoje muzeji i drevni arhitektonski spomenici.

 • Stamparski muzej umetnosti. Izlozba sadrzi starinske stamparske prese, zbirku grafika, stara izdanja. Safed - prvi grad sa stamparijom na Bliskom istoku.
 • Muzej "Beit Meir" - Muzej istorije Izraelskih naselja.
 • Muzej marioneta. Izlozba – rucno radjenih lutaka, obucene u istorijske kostime.
 • Biblijski muzej. Privatna galerija slika na biblijske teme.
 • Kvartal profesionalnif umetnika (izvodjaci kvartala). Skloniste ekskluzivnih galerija i jedinstvenih suvenira.
 • Ulicica Mesija – najuzi sokak u gradu. Prema predanju, Mesija ce se odrzati ovde na putu za Jerusalim.
 • Zamak na brdu sa ostacima tvrdave iz krstaskog perioda, sa dobro ocuvanim delovima zida, kamenim lukovima, podzemnim rezervoarima i kapijama.

 

Gde vas vodimo

Struktura Tzfata

Turistima se nudi prekrasan program:

 • predavanja;
 • Predstavljanje kabalista;
 • Planinarenje / putovanje na sveta mesta (Sveta dolina) i atrakcija ("Pecina Kabale").

 

Tzfat danas

Kulturni dogadaji, muzeji, parkovi

Safed. kabala

U Izraelu, postoje cetiri sveta grada. Safed - jedan od njih. Postoji ezotericki za judaizam - Kabale. Safed - svetski centar ove doktrine, glavni grad Kabale. Ekskurzija u Safed se cesto povezuje sa znacajnim mestima za Kabaliste. Izlet u medunarodnom centru Kabale ce vas dovesti do centra starog grada, gde su se razvile glavne ideje i tumacenje Tore.

 

Tzfat (Sefad): Gde ici i sta da videti

Ekskurzije u Safedu: cuda su svuda

Putovanja su cesto povezana sa misticnim duhom ovog grada. Rec "cudo" za stanovnike Safeda zvuci kao svakodnevnica. Ekskurzije u Safedu - prelazak sa jednog cuda na drugo. Bezeci spanskoj i portugalskoj inkviziciji, grad postaje prestonica stvaralaca i medijskih ucenja Kabale. Grobovi rabina iz proslih vremena, su u blizini Safeda. To nije samo turisticka destinacija, vec i tradicionalno mesto bogosluzenja.

 • Na grobu Rasbia (gde se nalaze posmrtni ostaci rabina Simon bar Johaia i njegovog sina), hiljade ljudi, moli se za izbavljenje iz problema i nesreca.
 • U mestu zvanom "Amok" je grob Jonatana ben Uziela. Ovde dolaze oni koji zele da se vencaju. Iako rabin nije bio ozenjen, predvidja se da svako ko je dosao da se pomoli na njegovom grobu, ozenice se ili vencati iste godine.
  • Ako se jedno cudo vec dogodilo, vreme je da se molimo za sledece. Jos jedno cudo ceka turiste tokom posete sinagoge Abuav. To je stolica proroka Ilije. Ako se zena moli dok sedi u stolici u roku od godinu dana, dobice sina.

  Turiste ne cekaju samo misticna, vec i sasvim zemaljska cuda.

  • Safed - grad u kojem je odrzana "ukusna turneja". Ovde je tradicionalno razvijeno vinogradarstvo. Grad je takode poznat po lokalnom kulinarskom orijentiru - "tsfanit" sir: Ovaj drevni polutvrdi sir, mlekari prave skoro dva veka.
  • Fanovima muzickih izleta predlaze se da posete grad tokom godisnjeg svetskog festivala Tsfatskogo klezmer muzike - najveceg ovog zanra.

  Safed. Stenovit i u cvatu. Grad prognanih i deportovanih. Grad mistike. Grad umetnika. Jedinstvena istorija, duhovnost i energetski sokovi. Ljudi ovde dolaze da vide i da se mole, da pronadju i gaje unutrasnji sklad. Armada Izrael, rado deli srecu sa svojim klijentima uz dodire drevne misterije i cuda Safeda.

There are no comments so far

Leave a Comment

Don't worry. We never use your email for spam.

Don't worry. We never use your email for spam.