Jerusalim prestonica 3 religije + Vitlejem

Jerusalem putovanja i aranzmani

Sionska gora: grobnica kralja Davida i soba poslednje vecere. Stari grad, Kotel. Panorama Jerusalima. Put krsta - poslednjih 5 stanjaja. Sveti grob, Vitlejem i Crkva Rodjenja.

 Grobnica kralja Davida

Jerusalim - sveti grad tri glavne religije na svetu. Kralj David priznati prorok judaizma, hriscanstva i islama. Tradicionalna verzija Biblije kaze da je kralj David sahranjen u Jerusalimu na Sionskoj gori.

Pored groba, podignuta je sinagoga u njegovo ime. U IV veku, bila je hriscanska crkva Svetog Davida, koja je unistena od strane Persijanaca, a 1524. podignuta je El Daud dzamija, ciji minaret i danas moze da se vidi. Veliki kameni sarkofag pokriven cebetom, koji ima krunu Torinog svitka, simbolizuje 22 izraelska carstva, sa recima Samuila I: "David, kralj Izraela, zivi i postoji."

Legenda kaze da je u grobnici sakriveno blago kralja Davida I. Mnogi osvajaci Jerusalima (Persijanaci, krstasi, Mamluci) unistili su grob u potrazi za blagom.

Prostorija poslednje vecere

Na drugom spratu, iznad groba kralja Davida, je prostorija gde se desila poslednja vecera. Legenda kaze da Isus potice iz Davidovog roda i da je ta odaja, poslednje mesto Isusovog zemaljskog boravaka, sto je veoma simbolicno. Slika Tajne vecere postala je kanonski motiv u hriscanskoj umetnosti.

Moderna soba Tajne vecere, izgradjena je tokom krstaske Kraljevine u Jerusalimu (1099 - 1299).

 

 Zid placa

Zid placa ili Kotel ha, maaravi (zapadni zid), deo je preostalih potpornih struktura koje okruzuju hramovnu goru, na cijem vrhu je stajao Jerusalimov hram. Ovo je deo zida, koji je bio svetinja nad svetinjama Prvog i Drugog Hrama. 60 m duzine, 22 m visine - sedam redova ogromnih kamenih blokova izdignutih iznad molitvenog prostora, koji danas pretenduje milione hodocasnika i turista iz celog sveta. Mnogi ljudi veruju da molitve i poruke ostavljene izmedju kamenja zapadnog zida, nece ostati bez odgovora, i da ce se ostvariti. Prorok Jeremija je predvideo da ce hram biti unisten, ali da ce Zapadni zid ostati vekovima. Zid placa jevrejskog naroda - secanje i molitva Prvog i Drugog Hrama i san treceg.

 

 Sveta grobnica

Hram hriscanske religije - Sveta grobnica - podignuta na mestu gde je, prema legendi, bio razapet, sahranjen i potom vaskrsao Isus Hrist. Prvi Hram Vaskrsenja Hristovog , izgradjen je 335 pne. Kasnije je nekoliko puta unisten, obnavljan i prosiren. Godine 1808. desio se veliki pozar, nakon cega je hram obnovljen 1810.u obliku u kojem postoji i danas.

Sveta grobnica podeljena je izmedju 6 denominacija hriscanske crkve, katolicke, grcke pravoslavne, jermenske, koptske, sirijske i Etiopijske - od kojih je svaka obelezena svojom kapelom i satima molitve.

Hram Vaskrsenja Hristovog, moze se nazvati njegovim spomenikom, jer sve je nekako povezano sa njegovim imenom.

 

 Jerusalem Stari grad

Kada god ste u Jerusalimu i sta god izabrali, provesce vas kroz grad stopama hodocasnika koji su pripremali ovaj put hiljadama godina.

Podignuti glavni grad u planinama kralja Davida – bio je i ostace sveti grad za Jevreje sirom sveta.

Tih godina,kada je vlast u gradu pripadala Jevrejima,bio je glavni u zemlji. Cak i u eri proterivanja, grad je bio simbol otadzbine za Jevreje, sto su ponavljali iznova i iznova u svojim molitvama.

Jevrejska cetvrt nalazi se u jugoistocnom delu,a u proslosti je bila centar jevrejskog zivota u Jerusalimu. U vreme Drugog Hrama, postojo je gornji grad, naseljen uglavnom plemicima, danas je brojka oko 6,5 hiljada. Ovo su verski sledbenici prilicno bogatih porodica pravoslavnih struja u judaizmu - uglavnom imigranata iz Severne Amerike.

Drevna ulica Kardo - glavna ulica rimskog grada Elija Kapitolina (sada obnovljena i pretvorena u soping ulice). Njena sirina je 22 m, oblozena mermerom i ukrasena stubovima. Posle Rimljana,Vizantinci su nastavili da grade, a u srednjem veku - krstasi. Prolazi kroz grad,od severa do juga, od Damaska do kapija Ciona.

U vreme procvata bila je uzurbana komercijalna ulica, na kraju gubi svoj nekadasnji sjaj. Kasnije je izgradjen drugi nivo i pristup prvom, skoro pa su bili odseceni. Odmah nakon ujedinjenja grada, u okviru intenzivnog rada na rekonstrukciji jevrejskog kvarta, ulici je vracen izvori oblik, a cela oblast je otvorena za turiste.

Jerusalem putovanja i aranzmani

 

 Put krsta - Via Dolorosa

Put tuge - put krsta – put je od mesta gde je Isus bicevan i osudjen na smrt, do groba i vaskrsenja - Hram Vaskrsenja Hristovog. Tokom puta krsta, u biblijskom predanju, desavali su se razni dogadjaji, koji su zaustavljali povorku. 14 kanonizovanih zaustavlja - stanice. Svaka od njih obelezena crkvama, kapelama, plaketama.

Jerusalem putovanja i aranzmani

 

 

jerusalim grad 3 religije
jerusalim grad 3 religije

There are no comments so far

Leave a Comment

Don't worry. We never use your email for spam.

Don't worry. We never use your email for spam.